Классика - онлайн! Перша Українська Радіостанція Класичної Музики

Пошук

Ви не один!

На даний момент 156 гостей на сайті

Про Погоду

Наш Ефір


Зараз лунає NOW
- Автор - Назва:
Liszt - Tasso, Lamento E Trionfo, S 96
Наступний NEXT
- Автор - Назва:
Tchaikovsky - Swan Lake.Act II/10.Scene - Moderato
Слухачів: 11
Кбіт/сек: 128

Facebook user?

Опитування

Слухати класичну музику – це для Вас:
 

День народження

28 березня 2024
King George I 1660
Maxim Gorky 1868
Paul Whiteman 1891
Dame Flora Robson 1902
Tony Bartley 1919
Sir Dirk Bogarde 1921
Michael Parkinson 1935
Neil Kinnock 1942
Sir Robert Eyre 1943
Richard Stilgoe 1943
Matthew Corbett 1948
Nasser Hussain 1968

Фото дня

26.jpg
Яциневич PDF Друк e-mail
Понеділок, 05 липня 2010, 15:46

ЯЦИНЕВИЧ
Яків Михайлович

(1869 - 1945)

Український композитор, диригент і фолклорист народився у Білій Церкві, що на Київщині. Учень М. Лисенка, з яким 1891-1904 засновував українські хори. Диригент чоловічого хору Київського університету(1903-06) і міського хору в Одесі (1925-30).
На жаль, спадщина композитора досі повністю не віднайдена, а біографія його приховує чимало таємниць. Подібна доля спіткала багатьох представників української інтелігенції на початку минулого століття, котрі потрапили під безжальний прес тоталітарного режиму.
Життя Якова Яциневича до жовтневого перевороту 1917 року було міцно пов’язане з церквою: після навчання у Софійській духовній школі та Київській духовній академії, його призначають регентом кращого на той час хору Михайлівського собору.
У пожовтневі роки Яциневич бере активну участь у створенні Української Православної Автокефальної Церкви, на честь якої пише свій найвидатніший твір – прекрасну «Літургію».
Але колесо більшовицького режиму вже почало свої репресивні оберти: у власній домівці було вбито Миколу Леонтовича, помер від тифу Кирило Стеценко, тільки таким чином уникнувши розправи. Врятувався тільки Олександр Кошиць, славною ходою мандруючи зі своєю капелою країнами Європи та Америки. Талант, знання та досвід Яциневича були непотрібні більшовицькому пролеткульту, бо композитор не був виразником його ідей. Тому він перебивався різними роботами – від сільського вчителя до викладача музики в самодіяльних гуртках з постійною зміною мешкання – спочатку по селах Київщини, згодом на сході України. А наприкінці життя Яциневич був висланий на Кавказ до Адигейської автономної республіки. Останнім місцем його роботи стала охорона колгоспного саду у далекому Краснодарському краї, де він і помер.
Яків Яциневич – славний син свого народу. Він передав нам і наступним поколінням своє вистраждане послання, яке так органічно вписується в український музичний іконостас тисячолітньої історії.

Твори, що дійшли до нас:
«1905 рік» - симфонія
«Скорбна мати» - ораторія на слова П. Тичини
«Літургія» та інша церковна музика (служба Божа, кантати на теми св. Юрія, Василія, Петра й Павла)
Хорові твори
Понад 200 обробок народних пісень.

 


Використано матеріали статті Миколи Гобдича