Классика - онлайн! Перша Українська Радіостанція Класичної Музики

Пошук

Ви не один!

На даний момент 150 гостей на сайті

Про Погоду

Наш Ефір

Зараз лунає NOW
Reload the page please

Facebook user?

Опитування

Слухати класичну музику – це для Вас:
 

День народження

20 квітня 2024
Harold Lloyd 1893
Joan Miro 1893
Leslie Phillips 1924
Peter Snow 1938
George Takei 1939
Jessica Lange 1949
Louise Jameson 1951
Luther Vandross 1951
Nicholas Lyndhurst 1961

Фото дня

82.jpg
В. Лукашев святкує ювілей PDF Друк e-mail
Субота, 07 травня 2011, 15:56

Сьогодні виповнюється 75 років Художньому керівнику Національної філармонії України Володимиру Лукашеву
Володимир ЛукашевВолодимир Анатолійович працює у галузі культури понад 50 років. Видатний режисер, який здійснив сотні різноманітних постановок на сценах України і за кордоном, педагог, багато вихованців якого стали зірками театрального і музичного мистецтва.
Свій творчий шлях В. Лукашев розпочав у Харкові. Закінчивши Харківську консерваторію (1960) і Харківський театральний інститут (1964) він продовжив навчання у творчій лабораторії Б. Покровського у Большому театрі Росії, стажувався у театрі В. Фельзенштейна (Німеччина) і був членом творчої лабораторії режисерів музичного театру СРСР у Тартуському театрі „Ванемуйне” під керівництвом К. Ірда.

В 1968 році розпочав роботу, як режисер-постановник, а з 1973 по 1988 рік - головний режисер, художній керівник Харківського театру опери і балету імені М.В.Лисенка. Тільки у театрі здійснив понад 40 постановок опер, за які відзначений багатьма преміями і удостоєний лауреатських звань: ”Пікова дама”, „Чародійка” П.Чайковського, ”Дон Карлос” Дж.Верді, ”Дон Жуан” В.А.Моцарта, „Запорожець за Дунаєм” С.Гулака-Артемовського, ”Прапороносці” О.Білаша.
За особистий вагомий внесок у розвиток національного музично - театрального мистецтва у 1975 році був удостоєний почесного звання „Заслужений артист України”, у 1985 році - почесного звання „Народний артист України”.
Протягом всіх років творчої роботи В.Лукашев не поривав із педагогічною діяльністю в Харківській консерваторії та інституті культури. У 1989 році став першим проректором Харківського інституту культури, отримав вчене звання - професор. В його науковому доробку близько 40 науково-методичних праць із проблем сучасного музично-театрального мистецтва, підготовки акторських і режисерських кадрів тощо.

Художній керівник Національної філармонії України Володимир ЛукашевУ 1996 році Міністерство культури України запросило Володимира Лукашева на посаду Генерального директора-художнього керівника Національної філармонії України. На цій посаді він багато зробив для завершення реконструкції та реставрації будівлі, та для зміцнення авторитету філармолнії в Україні і світі.
Серед режисерських постановок В.А.Лукашева останніх років - значні мистецькі проекти: „Ave Verdi” (до 100-річчя з дня смерті Дж.Верді), концерти – вистави ”Трубить Трубіж” (за Б.Олійником), МоцАртФест „AveVerum” до 250-річчя з дня народження В.А.Моцарта, Трилогія літературно-музичних вистав „Філармонічна Шевченкіана” за участю хору, симфонічного оркестру, читця і солістів, яка всебічно представила літературну спадщину Кобзаря. Літературно-мистецька вистава „То була доба неповторна...”, „Жнива скорботи”, до 200-річчя М.Гоголя – „Утоплена” (за повістю М.Гоголя і оперою М.Лисенка).
З 1999 року – професор новостворенної кафедри музичної режисури Національної музичної академії України імені П.І.Чайковського. Випустив декілька курсів музичних режисерів, які успішно працюють у різних театрально-музичних закладах України.
Володимир ЛукашевВ.А.Лукашев нагороджений численними державними нагородами: відзнакою Президента України – орденом „За заслуги” ІІІ ступеня, орденом „Святого Володимира” і орденом „Святої Софії”. У 2006 році був нагороджений орденом Ярослава Мудрого V ступеня. Рішенням Незалежної Ради біографічного Центру в Кембриджі В.А.Лукашев був визнаний „Міжнародною Людиною 1998-1999 років” за заслуги перед музичним і театральним мистецтвом України і за розвиток культурних зв’язків між народами світу.
Додамо, що 11 травня у Національній філармонії України відбудеться Ювілейний вечір до 75-річчя від дня народження і 55-річчя творчої діяльності Володимира Лукашева за участю академічного симфонічного оркестру Національної філармонії України (диригент – Микола Дядюра) і провідних майстрів і колективів України

 

 


Автор: Ця електронна адреса захищена від спам-ботів, Вам потрібно включити JavaScript для перегляду