Классика - онлайн! Перша Українська Радіостанція Класичної Музики

Пошук

Ви не один!

На даний момент 159 гостей на сайті

Про Погоду

Наш Ефір


Зараз лунає NOW
- Автор - Назва:
Beethoven - Symphony #8 In F, Op. 93-4. Allegro Vivace
Наступний NEXT
- Автор - Назва:
Rachmaninov - Rhapsody On A Theme Of Paganini, Op. 43 - 8. Var. 6
Слухачів: 12
Кбіт/сек: 128

Facebook user?

Опитування

Слухати класичну музику – це для Вас:
 

День народження

29 березня 2024
Sir William Walton 1902
Philip Ahn 1905
Ruby Murrey 1935
Sir John Vane 1927
Sheila Kitzinger 1929
Lord (Norman) Tebbit 1931
James Moody 1925
Eric Idle 1943
John Major CH, MP 1943
John Suchet 1944
Elle Mac Pherson 1965
Jonathan Davey! 1965

Фото дня

ch.jpg
Штучна музика не викликає емоцій PDF Друк e-mail
Четвер, 30 грудня 2010, 19:38

Вчені Флоридського університету за допомогою МРТ виявили ключові аспекти музичного твору, які викликають емоційний відгук у головному мозку. Результати своїх дослідів вони продемонстрували в режимі реального часу. Насамперед дослідники увімкнули живе виконання етюду Шопена в мі-мажор (Op. 10, No. 3), а потім синтезували той же твір на комп'ютері. Обидві версії мали ідентичні музичні елементи - мелодію, гармонію, ритм, а також середній темп і гучність. "Автоматичний" варіант, однак, був позбавлений особливостей людського виконання: виразності, яка досягається динамічною зміною темпу, мінливою гучністю та виконавською варіаційністю.

У результаті підтвердилося припущення про те, що кваліфікований піаніст здатен викликати своєю грою непідробні емоції, активацію мозкових центрів, пов'язаних з нагородою. У досвідчених слухачів активність цих нейронів була вищою. Нажаль, дослідження не дозволяє констатувати: чи то вони краще відчувають музику у зв'язку зі своїм досвідом, чи то прагнуть придбати музичний досвід через потяг до музики.
Цікаво, що при спостереженні в реальному часі було зафіксовано активацію дзеркальних нейронів, які, мабуть, грають важливу роль в розпізнаванні та імітації чужих дій. Саме ця система включається, коли людину раптом охоплює бажання повторювати за іншими. Вчені вважають, що в даному випадку дзеркальні нейрони відповідають за емоційний відгук, за співчуття, яке викликає музика у слухача.

 

З використанням матеріалів Music-Review