Классика - онлайн! Перша Українська Радіостанція Класичної Музики

Пошук

Ви не один!

На даний момент 155 гостей на сайті

Про Погоду

Наш Ефір


Зараз лунає NOW
- Автор - Назва:
Liszt - Années De Pèlerinage - Year 3: Marche Funèbre
Наступний NEXT
- Автор - Назва:
RadioClassic - Point
Слухачів: 13
Кбіт/сек: 128

Facebook user?

Опитування

Слухати класичну музику – це для Вас:
 

День народження

29 березня 2024
King George I 1660
Maxim Gorky 1868
Paul Whiteman 1891
Dame Flora Robson 1902
Tony Bartley 1919
Sir Dirk Bogarde 1921
Michael Parkinson 1935
Neil Kinnock 1942
Sir Robert Eyre 1943
Richard Stilgoe 1943
Matthew Corbett 1948
Nasser Hussain 1968

Фото дня

Paul-Dukas.jpg
Даргомижський Олександр PDF Друк e-mail

ДАРГОМИЖСЬКИЙ
Олександр Сергійович

(1813 – 1869)

Завдяки заможним батькам, змалку навчався співу, грі на фортепіано та скрипці. Свої перші твори видав у юнацькому віці (романси, п'єси для фортепіано), юнаком познайомився з М. Ґлінкою. Відвідавши репетицію його опери «Життя за царя», Даргомижський замислюється над сюжетом власної опери. В 1841 він закінчує 4-річну роботу над своєю першою оперою – «Есмеральда» (за романом В. Гюго «Собор Паризької богоматері»). В 40-х рр. створив ряд романсів, у тому числі і найвідоміший з них – «Я вас любив».
У 1843 році Даргомижський їде за кордон, де кілька місяців проводить у Берліні, Брюсселі, Парижі та Відні. Він знайомиться з музикознавцем Франсуа-Жозефом Феті, скрипалем Анрі В’єтаном та провідними європейськими композиторами того часу: Обером, Доніцетті, Галеві, Мейєрбером. Повернувшись у 1845 році до Росії, композитор захоплюється вивченням російського музичного фольклору, елементи якого яскраво проявилися в романсах і піснях, написаних у цей період: «Душка-дівиця», «Ліхорадушка», «Мельник», а також в опері «Русалка», яку композитор почав писати в 1848 році.
З кінця 50-х рр. широко розгорнулася його музично-громадська діяльність. В 1859 Даргомижський був обраний членом комітету Російського музичного товариства і зблизився з групою молодих композиторів, яка пізніше отримає назву «Могутня купка»; брав участь у роботі сатиричного журналу «Іскра» (пізніше й «Будільніка»).
Даргомижський був знайомий з Тарасом Шевченком (познайомилися навесні 1858 року в Петербурзі) і Семеном Гулаком-Артемовським – першим виконавцем партії Клода Фролло в опері «Есмеральда».
В 60-х рр. Даргомижський звернувся до симфонічного жанру й створив три оркестрові п'єси, засновані на народних темах: «Баба-Яга, або З Волги nach Riga» (1862), «Малоросійський козачок» (1864), «Чухонська фантазія» (1867).
В 1866 він почав працювати над оперою «Кам'яний гість», поставивши новаторське завдання – написати оперу на повний, оригінальний текст літературного твору. Роботу не завершив. За заповітом автора, незакінчену першу картину дописав Ц. А. Кюї, а інструментував оперу Рімскій-Корсаков.
Даргомижський є автором понад 100 романсів, збірників хорів, 4 опер, а також невеликих симфонічних творів.
Слідом за М.Ґлінкою Даргомижський заклав підвалини російської класичної музичної школи. Розвиваючи народно-реалістичні принципи музики Ґлінки, він збагатив їх новими рисами. Росіяни вважають творчість Даргомижського дороговказом у музичному мистецтві своєї країни XIX століття.