Классика - онлайн! Перша Українська Радіостанція Класичної Музики

Пошук

Ви не один!

На даний момент 149 гостей на сайті

Про Погоду

Наш Ефір


Зараз лунає NOW
- Автор - Назва:
Tchaikovsky - Piano Concerto #2 In G. Op.44-1.Allegro Brillante
Наступний NEXT
- Автор - Назва:
Tchaikovsky - Swan Lake - Act 1: Pas De Deux: A) Tempo Di Valse
Слухачів: 17
Кбіт/сек: 128

Facebook user?

Опитування

Слухати класичну музику – це для Вас:
 

День народження

28 березня 2024
King George I 1660
Maxim Gorky 1868
Paul Whiteman 1891
Dame Flora Robson 1902
Tony Bartley 1919
Sir Dirk Bogarde 1921
Michael Parkinson 1935
Neil Kinnock 1942
Sir Robert Eyre 1943
Richard Stilgoe 1943
Matthew Corbett 1948
Nasser Hussain 1968

Фото дня

glinka.jpg
Ґершвін Джордж PDF Друк e-mail

Джордж ҐЕРШВІН
George Gershwin
(1898 – 1937)

Справжні ім'я та прізвище генія – Яків Гершович. Він з'явився на світ у Нью-Йорку, в родині євреїв, що емігрували з України. Джордж був другою дитиною у сім'ї. Коли хлопцю виконалося 6 років, він познайомився з майбутнім відомим американським скрипалем Максом Розенцвейгом. У його домі Джордж, навчився грати на фортепіано: сам підбирав на слух популярні мелодії та намагався складати свої. Але одного разу у домі Ґершвінів з'явилося фортепіано – батьки купили його для занять Айри, старшого брата Джорджа, який більше тяжів усе ж таки до поетичної творчості. Та молодший за короткий час досягнув настільки великого успіху, що залишив брата далеко позаду. На превелику радість обох, було вирішено, що займатися на фортепіано буде Джордж.
За два роки навчання він змінив чотирьох вчителів. І тільки Чарлз Хамбіцер виявився саме тим педагогом, який був потрібен майбутньому композитору. Піаніст і композитор Хамбіцер одразу побачив великий талант учня. Вчитель викладав радісно і з захопленням, вчив не тільки грі на фортепіано, але і дав вірний напрям розвитку таланту Джорджа, познайомив його з творчістю Баха, Ліста, Шопена, Моріса Равеля, Дебюссі. Зустрічі Хамбіцера і учня продовжувались до самої смерті вчителя у 1918 році.
У 1915 році Джордж починає працювати піаністом-популяризатором. А вже за рік з'являється перший його успішний твір. Ґершвін притягнув увагу деяких бродвейських продюсерів. Зігмунд Роберт з радістю включив музику Ґершвіна у свою оперету «The Passing Show of 1916».
У 1918-19 роках на Бродвеї з'явилось багато творів композитора: його пісня «Swanee» увійшла у мюзикл «Сінбад» и мала приголомшливий успіх у виконанні Ела Джонсона.
Першою, але не дуже вдалою спробою введення елементів джазу у композицію традиційного типу стала його одноактна опера «135th Street». Але вже наступний його твір зроблений у змішаній манері – «Рапсодія у стилі блюз» для фортепіано з оркестром перевернула американський музичний світ. Трохи незібрана за формою, ця рапсодія завдяки винятковій оригінальності мелодики і ритму, яскраво національному колориту отримала міжнародне визнання і до цього часу є найбільш популярною оперою американського композитора.
У 1928 році Ґершвін їде до Європи, де спілкується з крупними композиторами, такими як Равель. Подорож до Європи надихнула композитора на створення симфонічної сюіти «An American in Paris», у якій проявилась майстерність автора.
Весь цей час композитор працює зі своїм братом, який пише тексти для його творів. Цей творчій союз протягом десятьох років був найпродуктивнішим на Бродвеї. Найбільш вдалим їхнім шоу було «Of Thee I Sing», яке побачило світ у 1931 році. За це шоу брати отримали Пулітцерівську премію, яка вперше була присуджена музичному твору.
У 1935 році побачила світ найбільш масштабна і досконала опера композитора – «Поргі та Бесс» («Porgy and Bess»). Поставлена за романом Дюбоса Хейворда вона стала не тільки самою зрілою оперою автора, але і кращою серед всіх американських опер.
Але 11 липня 1937 року композитор помер через невдалу операцію з видалення пухлини головного мозку так і не побачивши успіху свого найкращого твору.