Классика - онлайн! Перша Українська Радіостанція Класичної Музики

Пошук

Ви не один!

На даний момент 153 гостей на сайті

Про Погоду

На цю ж тему

Наш Ефір

Зараз лунає NOW
Reload the page please

Facebook user?

Опитування

Слухати класичну музику – це для Вас:
 

День народження

19 квітня 2024
Eliot Ness 1903
Jim Mollison 1905
Garfield Morgan 1931
Dudley Moore 1935
Tim Curry 1946
Paloma Picasso 1949
Ruby Wax 1953
Trevor Francis 1954
Sue Barker 1956

Фото дня

JPII.jpg
Гряде V Міжнародний конкурс ім. Хоткевича PDF Друк e-mail
Вівторок, 19 жовтня 2010, 22:51

З 4 по 14 листопада у Харкові пройде П'ятий Міжнародний конкурс виконавців на українських народних інструментах імені Гната Хоткевича. Заснований 1997 року Конкурс присвячено пам’яті видатного композитора, бандуриста, педагога, письменника, драматурга, актора, режисера, фольклориста і громадського діяча Гната Мартиновича Хоткевича. Проводиться конкурс раз на три роки у Харкові, де визначний митець у 1877 році народився, а 1938 року був безневинно розстріляний.

Відомо, що поряд із бандурою Гнат Хоткевич вивчав і активно пропагував всі характерні для України народні інструменти і на основі власних досліджень опублікував ґрунтовну монографію „Музичні інструменти українського народу”. Тому, не обмежуючись виключно бандурою і не звужуючи творчу спадщину визначного митця, засновники конкурсу мають на меті сприяння розвитку і заохочення виконавства на різних українських народних інструментах, відкриття нових імен майстрів і підтримку здібних молодих виконавців, виховання естетичних смаків, активізацію культурного життя в Україні, передусім на Слобідщині, талановитим сином якої є Гнат Хоткевич.
Небезпідставно Міжнародний конкурс виконавців на українських народних інструментах ім. Гната Хоткевича вважається своєрідною візитівкою Харківщини і сприяє підвищенню культурного рейтингу та міжнародного авторитету Слобідщини. Завдяки високопрофесійному рівню та бездоганній організації Міжнародний конкурс ім. Г. Хоткевича став престижним заходом, що привернув до себе увагу громадськості і має неабиякий резонанс в Україні й за кордоном, багато з його лауреатів здобули визнання як талановиті музиканти. Висока фаховість конкурсу забезпечується авторитетним складом журі, до якого входять провідні фахівці охоплених конкурсом спеціалізацій і жанрів. На жаль, цьогорічний конкурс вперше відбувається без його берегині – Галини Хоткевич, доньки Гната Хоткевича, яка відійшла у вічність наприкінці лютого нинішнього року. Як і її великий батько, Галина Гнатівна всі свої сили, енергію і думки віддала розвитку української музичної культури, здобуттю нею гідного місця у Світі. Вона й була одним з ініціаторів заснування Міжнародного конкурсу виконавців на українських народних інструментах.
Велика кількість учасників конкурсу (понад 100 осіб) свідчить про суспільну потребу в подібних заходах, що незважаючи на скрутний соціально-економічний стан у державі, є наслідком природнього потягу до непідробних цінностей музичної культури, і подає надії на позитивні перспективи.
V Міжнародний конкурс виконавців на українських народних інструментах ім. Гната Хоткевича стане одним із важливих державних заходів 2010 року, покликаних утвердити на міжнародному рівні найкращі досягнення сучасного вітчизняного музикування, популяризації серед багатонаціональної громадськості української музичної культури, підсумовує Music-Review.